Checklista för rätt plattång

Checklista för rätt plattång

Det finns gott om plattänger. Då uppstår frågan: Vilken är rätt produkt för mig och hur använder jag den på rätt sätt? Förutom priset och de tekniska aspekterna bör du också ta hänsyn till din hårtyp och hårets kondition. Vi visar dig några punkter att tänka på när du köper och använder produkten för att undvika hårskador!

Checklista för rätt plattång:

- För att undvika permanenta värmeskador bör ditt stylingverktyg definitivt ha temperaturkontroll. Friskt och naturligt rakt hår behöver i allmänhet mindre värme än mycket frissigt eller tjockt hår.

- Fint eller kortare hår behöver vanligtvis tänger med smala plattor. För mycket tjockt hår rekommenderar vi modeller med breda värmeplattor.

- Var uppmärksam på beläggningen! Keramiskt, titan eller turmalin är skonsamt för håret och ökar glidningsförmågan när du plattar.

- Det finns nu modeller som också har en värmeskyddssensor. Temperaturen justeras automatiskt och kan på så sätt automatiskt motverka hårskador.

- Jonteknik: Här beläggs håret med negativt laddade joner under plattdragningen, vilket har en positiv effekt på fuktbalansen.

Misstag när du plattar håret:

  • Platta aldrig håret när det är fuktigt eller vått!
  • Se alltid till att du använder rätt temperatur och anpassar den till din hårtyp (se ovan).
  • Dra inte ner håret med plattången. Ta en kam och svep ut en liten mängd hår. Platta inte från rötterna, utan från mitten av håret.
  • Mycket skadat hår, t.ex. efter blekning, bör inte plattas under lång tid. Hårstrukturen är redan mycket skadad. Om du stylar det igen med värme kan håret brytas av på mycket kort tid.
  • Det är förbjudet att platta utan värmeskydd! Glöm aldrig att använda ett värmeskyddsspray, det fungerar som en skyddande hinna runt håret och skyddar dessutom hårets struktur från värme.