Solskydd - det du bör veta!

Solskydd - det du bör veta!

Solskydd för ansikte & kropp, är det verkligen skillnad?

Ja, det är riktigt, det finns verkligen en skillnad mellan solskyddsprodukter för kroppen och ansiktet. Kort sagt, se till att ditt ansikte får en egen solkräm! Det yttre hudlagret i ansiktet är mycket tunnare än på resten av kroppen. Talg- och svettkörtlar ligger närmare ytan och orsakar förstorade porer. Oftast är hudtypen i ansiktet helt annorlunda än på resten av kroppen. Särskilt personer med fet eller mycket känslig hud i ansiktet bör därför se till att de väljer rätt solskyddsmedel för sin hudton. Innehållet och konsistensen skiljer sig väsentligt från vanliga helkroppslotioner och innehåller färre vätnings ämnen. Det är ämnen som sprids snabbare på huden, t.ex. i närheten av slemhinnor (ögon, mun). Under tiden finns det redan många dagkrämer och foundations med hög solskyddsfaktor som inte bara vårdar din hud utan också skyddar den från UV-strålning.

Vilket solskydd är rätt för hudproblem som rosacea, akne eller pigmentfläckar?

I tonåren hörde vi det om och om igen: "Gå ut i solen, finnarna torkar ut och försvinner snabbare!" - Ett ord: FEL!

Det är faktiskt det värsta du kan göra mot din redan skadade hud. Anledning: Förutom de redan skadliga UV-strålarna, som kan orsaka allvarliga hudskador och åldrande, stimuleras även svettproduktionen. Bakterier bildas automatiskt på hudytan och den första rodnaden är knappt synlig till en början. Så finnarna minskar inte, tvärtom, huden blir ännu mer irriterad!

  • Så vad kan du göra?

Använd speciella ansiktsgeler eller vätskor som är anpassade till din huds behov. Leta efter icke-komedogena formulor och använd inte vattenfasta produkter!

  • Rosacea

Solskydd är absolut nödvändigt för personer med rosacea! Använd endast UV-skyddsprodukter för känslig hud. Det finns numera även produkter som är speciellt utformade för rosacea, om din hud reagerar särskilt starkt på solstrålar.

  • Och pigmentfläckar?

Pigmentfläckar är ett helt annat ämne. Särskilt hudtyper som är benägna att drabbas av dem bör definitivt inte vara utan solskydd. Använd en produkt som har minst SPF 30, men ännu hellre SPF 50. Det finns också särskilda solskyddsprodukter för ansiktet som hjälper till att förebygga solrelaterad hyperpigmentering. De mjukar upp mörka fläckar och förhindrar att de dyker upp igen.