Do’s and Dont’s vid akne

Do’s and Dont’s vid akne

Detta gillar inte din hud! Här är lite fakta som kan hjälpa dig att behandla akne:

Våra talgkörtlar stimuleras särskilt av de manliga hormonerna i kroppen, speciellt när vi är tonåringar. Detta leder ofta till att vår hud producerar mer talg än vanligt. Resultatet? Finnar, pormaskar, inflammerade och vanligtvis mycket smärtsamma hudfläckar. Den fysiska förändringen är ett stort problem för många tonåringar och skapar även psykisk stress.

Här är några fakta som kan hjälpa dig att behandla din akne:

Ingen mer latte macchiato, Big Mac och Nutella!

  • Mjölk innehåller androgener och andra icke-steroida tillväxtfaktorer. Alla dessa ämnen kan främja fettsyntesen i talgen. Det är vetenskapligt bevisat att de testpersoner som redan led av måttlig till svår akne kunde uppnå betydande förbättringar av sin hud efter en lång "mjölkpaus".
  • Socker ökar insulinnivån i blodomloppet. Socker är inget dåligt i sig och är viktigt för energiintaget. Men även här gäller regeln: mängden gör giftet! För mycket socker leder på sikt till en ökad talgbildning och bildar därmed en perfekt grogrund för oren hud.

För att uttrycka det enkelt, säg STOPP: Chips, lemonader, alkohol, choklad, mjölk och mejeriprodukter samt den älskade hamburgaren hos din favorit snabbmatskedja!

Detta gillar inte din akne:

  • Avfettningsprodukter: Undvik om möjligt produkter med "avfettande" effekt. De brukar vara kontraproduktiva! Din hud behöver ett visst lager fett för att skyddas från miljöpåverkan såsom kyla, värme, bakterier och kemiska ämnen. Dessutom är dessa produkter vanligtvis mycket aggressiva och irriterar huden.
  • För aggressiva vårdprodukter: Marknadsförs mestadels med "anti-spot". Vissa av dessa vårdprodukter är ofta alldeles för aggressiva och torkar dessutom kraftigt ut huden. Se till att dina vårdprodukter är doftfria, vattenbaserade och skonsamma mot huden. Din hud är redan väldigt irriterad och behöver mycket fukt. Om huden bränner efter applicering, avråds vidare användning starkt!
  • " Rika" krämer eller lotioner: Dessa är mer lämpliga för mer mogna hudtyper eller mycket torr hud! För aknebenägen hud rekommenderar vi lätta gelkrämer.
  • "Övervårdad" hud: Rengöring är viktigt för att förhindra att bakterier byggs upp. Men hård gnuggning och för många hudvårdsprodukter kan irritera den friska hudbarriären. Resultatet blir mer finnar och irritation. Här gäller regeln: Efter rengöring ska huden inte spänna! Om huden blir spänd så är rengöringen för aggressiv! Torka alltid ansiktet med en ren handduk och tvätta den regelbundet i minst 60°C!
  • Klämma finnar: Använd speciella anti-spot sticks eller krämer för punktuell behandling. Dessa hämmar inflammationen och låter finnen försvinna snabbare. Klämmer du på finnarna förstör du små blodkärl som kan resultera i fula akneärr.

Men för att vara på den säkra sidan: ett besök hos en hudläkare är aldrig fel. Låt läkaren kolla hur din hud mår och vad du eventuellt kan förändra i din hudvårdsrutin.

Känner du till "Jeju Young Skin" från ziaja?

Denna specialserie utvecklades för oren hud hos unga vuxna och ger snabb hjälp och stöd när det gäller att bekämpa finnar och pormaskar! Ingredienser som kameliaolja, cistrosextrakt och bintchotankol har en renande, antibakteriell, återfuktande och lugnande samt en talgproduktion reglerande effekt.