Solskydd: myter och fakta

Solskydd: myter och fakta

Att solexponering på bar hud kan vara mycket farligt utan skydd är inte längre en myt. Det finns dock fortfarande en hel del missuppfattningar och okunskap när det kommer till solskydd. Vi förtydligar!

Visste du att …?

... vi inte får majoriteten av vår årliga dos sol på semestern, utan i vardagen? Enligt en undersökning av 2 500 familjer från universitetet i Erlangen uppgav endast 30 procent av de tillfrågade att de tog ämnet solskydd för sig själva och sina barn lika viktigt i vardagen som på semestern. Följande gäller: Skydda alltid din hud så fort du planerar att vistas i solen en längre tid!

... enligt en studie från Brown University i Rhode Island räcker det med fem solbrännor före 20 års ålder för att öka risken för hudcancer enormt?

… regelbundna besök på solariet fördubblar risken för att utveckla melanom? Artificiell UV-strålning är också särskilt skadlig för ögonen och kan få allvarliga konsekvenser som fotokemiska skador på näthinnan.

... det klassiska talesättet "Jag är redan solbrun, ingenting kan hända mig längre!" fel är? Redan solbrun hud är inte immun mot solbränna och måste också skyddas! Om du skulle jämföra hudens eget skydd genom självbränna med solkräm så skulle vi ha en solskyddsfaktor på bara 1,5.

… rätt solskydd är lika viktigt för våra ögon som det är för vår hud? Bär alltid solglasögon med UV-400-etikett, speciellt i starkt solljus. Oavsett vilken tid på året!

… även vattentäta solskyddsprodukter behöver fräschas upp om och om igen? Efter två 20 minuters vistelser i vattnet finns bara hälften av originalskyddet kvar. Så följande regel gäller: torka väl efter bad och applicera rikligt med kräm igen. För att säkerställa fullt skydd bör du egentligen bara applicera solkräm på helt torr hud!

… vatten kan öka UV-strålningen många gånger om?

Vad betyder beteckningarna UVA och UVB för solskyddsprodukter?

UVA-strålar tränger djupt in i huden, ner till dermis, och är primärt ansvariga för hudens åldrande. De angriper kollagen/elastin-nätverket och är också ansvariga för bildandet av åldersfläckar.

UVB-strålar överför all energi till det översta hudlagret (epidermis). Även om de ökar den skyddande pigmenteringen av huden, är de också ansvariga för den ofta smärtsamma solbrännan.

Båda typerna av strålning kan framkalla hudcancer och allvarligt skada huden!


I grund och botten gäller följande regel för alla solskyddsprodukter: Produkterna ger endast tillräckligt skydd om de används regelbundet och tillräckligt! "